Träning kopplat till menscykeln!

Är det någon mer än jag som kan uppleva att kroppen svarar olika på träning beroende på tid i månaden? Detta gjorde att jag läste på kring träning kopplat till menscykeln. För man kan ju fatta att det såklart kan påverka, med tanke på hur mycket de där olika hormonerna kan påverka humör och ork tex!

Här kommer en förenklad sammanfattning av vad jag lärde mig!

Menstruationscykeln består generellt av 28 dagar.

Från första mensdag till dag 14 heter follikelfas.

Dag 15-28 heter lutealfas.

Ägglossning sker mellan dessa faser.

Cykeln styrs av olika hormonerna som varierar i nivåer under cykeln.

Två viktiga hormoner i detta är östrogen och progesteron!

Östrogen dominerar under de två första veckorna av menscykeln och anses ha en uppbyggande effekt, medan progesteron som dominerar under de sista två veckorna anses ha en nedbrytande effekt.

Vill man öka muskelstyrka och muskelkraft finns det studier som visa att man då ska lägga styrketräningen under follikelfasen, dvs under de 2 första veckorna av menscykeln och minska denna under de två sista veckorna, och då progesteronet är högre. Studien visat inte bara på bättre träningsresultat, utan även att man upplevde styrketräningen som mer positiv under de två första veckorna!

Där ser man!! Så ett tips är alltså att periodisera träningen utifrån menscykeln!

Ska förtydliga att studien är för tjejer som styrketränar. Tyvärr finns inte samma forskning gjord på konditionsträning! Men det är på gång!